DÜNDEN BU GÜNE KAYMAKAM KONUTU
Yayın Tarihi : 17/10/2016 - 11:03
Günümüzde Kaymakam Konutu olarak kullanılm ak olan bina eskiden Kalecik Askerlik Şube Binalarından biridir. Kalecik Askerlik Şube Binalarınından bir tanesi Halk Kütüphanesi bir diğeri Kaymakam Konutu Bir diğer ise Kalecik Belediye Başkanlığı tarafından restore çalışmları devam eden Eski Askerlik Şube binasıdır. Kalecik Eski şube binalarından biri olan günümüzde ise Kaymakam Konutu olarak kullanılmak olan bina bir zamanlar atıl bir vaziyette iken restore edilerek günümüzde ise Kaymakam Konutu olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Kalecik Eski Askerlik Şube Binaları hakkında bilgiler.
Kalecik'e girişte, Ankara Caddesi'nin sağında ve hemen kenarında (Lise ve Hastane karşısı), bir dizi halinde üç adet askeri binadan ikisi bugün hala kullanılmaktadır.1986'da Askeri Mühimmat Depo Komutanlığı'nın Kalecik'ten ayrılmasından sonra; 1 No.lu bina Halk Kütüphanesi, 2 No.lu bina restore edilerek, Ankara Üniversitesi Öğrenci Evi ve kısmen müze yapılmış, daha sonra ise Kalecik Belediye Başkanlığınca restore edilerek Kaymakam Konutu olarak kullanılmkatdır. 3 No.lu bina ise Kalecik Belediye Başkanlığınca bu yıl içinde retore edilmesi planlanmaktadır.
Bir kaynakta bu binaların, Rumi 1339'da (1923) yapıldığı belirtiliyorsa da (97), Kalecik'teki yaşlı kişilerden alınan bilgilere göre, daha erken tarihli oldukları ve 19151923 yılları arasında yapıldıkları anlaşılmaktadır. Gene aynı kaynaklardan, Tabakhane Camii'ni yapan Ermeni ustaların bu binaları da eserlerine kattıkları belirlenmektedir. Zaten İstiklal Savaşı sırasında, İnebolu yoluyla İstanbul'dan gelen cephane, yiyecek ve giyeceklerin, Haymana Cephesi'ne sevkinde büyük rol oynamış olan bu tarihi askeri binaların (98), savaştan önce yapılma ihtimalleri çok daha fazladır. .
Her üçü de kesme taştan yapılmış, kırma çatılıdır. Caddenin girişinden itibaren ilk bina olan 1 No.lu bina, tek katlı ve diğerlerine göre daha basitçe yapılmış, kareye yakın dikdörtgen bir yapıdır. Sade ve gösterişsiz giriş kapısı ve pencereleri yuvarlak kemerlidir ve pencere söveleri dışarı taşmıştır Bugün Halk Kütüphanesi olarak kullanılan binanın iç mekanında bir çok değişiklikler yapılarak, yeniden düzenlenmiştir. Tavanı ahşaptır.
Ortadaki 2 No.lu binada ise, tamamen değişik bir mimari uygulama yapılmıştır. Giriş ve üst kat olmak üzere iki katlıdır. Dış cephesi, oldukça gösterişli bir biçimde tanzim edilmiştir. Çift sütunlu ana girişin üzeri, üst kat balkonu haline getirilmiş ve alttaki çift sütun, bu balkan kısmında da, saçağa kadar devam ettirilmiştir. Giriş kısmı hariç tutularsa, alt katı sade bir görünüm içinde olan binanın, üst kat cephelerinde sarı ve beyaz kesme taşların birlikte kullanılmalarıyla, adeta bir "renk almaşıklığı" oluşturulmuştur.
Sarı ve beyaz taşlar, hem enine ve hem de dikine 1/1 oranında yerleştirilmiştir.Yuvarlak kemerli pencerelerin söveleri birkaç santimetre dışarı taşmış ve her iki kat arasında, katlar arasını belirten çıkıntı meydana gelmiştir. İç mekanda ve kuzey dış cephesinde, sonraki dönemlerde, birtakım değişiklikler yapılmış ve bu cepheye, üst kata çıkan bir merdiven ilave edilmesine rağmen, yapının genel görünüşü değişmemiştir . Bu 2 No.lu bina bugün, Öğrenci Evi ve bir bölümüyle müze olarak kullanılmaktadır.
Aynı şekilde kesme taştan yapılan, giriş ve üst kat olmak üzere iki katlı ve kırma çatılı olan 3 No.lu Askerlik Şube Binası, önceki ne göre daha sade ve gösterişsiz ama daha kütleyi görünüşlü bir yapıdır. Tam bir "kışla" formu hakimdir. Diğer iki binaya göre, biraz daha erken tarihli olduğu söylenebilir. Diğerlerinde olduğu gibi, güneye bakan ana giriş kapısına birkaç basamak merdivenle çıkılır ve gene burada da üzerinde balkan çıkıntısı olan kar§ılıklı iki sütun kullanılarak, giriş belirtilmiştir. Sonradan yapılan onarımda giriş kısmı, fazla değiştirilmeden, yeniden düzenlenmiştir. Bu 3 No.lu binanın giriş cephesinde, zemin katta altı, üst katta da altı olmak üzere, 12 pencere yapılmıştır. Aynı üsluplu bu pencereler, binanın büyüklüğüne ve kütlevi görünüşüne paralellik teşkil edercesine, uzun ve geniş tutulmuştur. Diğer binalarda olduğu gibi, pencere söveleri dışarı taşmış, katlar arası da gene kalın bir taş silmeyle belirlenmiştir. Pencere ve giriş kapılarının yuvarlak kemerlerle oluşması, her üç yapıda da ortak olan bir özelliktir.
3 No.lu bina, ahşap kısımlarının çürümesinden ve duvarlarında yer yer yıkıntı ve çatlamalar olması nedeniyle, bugün kullanılamaz durumdadır.
Dünden Bu Güne Kaymakam Konutu Serinin 7. Haberi.
1618 kez görüntülendi.
| Rastgele Haber; |